"Ya Allah peliharalah anakku yang selama dia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia. Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu. Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik & tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan Kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah panjangkalah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskan suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

Ya Allah permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan. AMIN."

Tuesday, June 28, 2011

Announcing our 2nd sweetheart


Our baby girl born:-
3.21kg
22 Jun 2011
11.13 am
Klinik & Pusat Bersalin An Nuur, K. Kerian, Kelantan


Alhamdulillah, dah sepasang anak mama...
Later, aku cite panjang2 lg..

Wednesday, May 18, 2011

Congrats to Adik aku ( Cik Ain )

Aku just nk ucapkan TAHNIAH tuk adik aku NURULAIN BINTI ZAINUDIN sbb dpt result gempak dengan CGPA 3.89.. walaupon x dapat 4.00 mcm yg diidam2kan.. ape2 pon kena bersyukur dgn apa yg dah dapat.. aku sbg kakak mmg tabik springgg kat adik aku coz dia amik course sains hayat.. aku hanya boleh tersenyum bangga tuk dia.. smoga menjadi Dr Nurulain binti Zainudin.. insyaAllah..


adik aku yg suke sengeh luas-luas..

tau ar gigi tu santekk..

result dia yg x segempak result aku..

Friday, May 6, 2011

Hepi belated besday adik...

Entri ni khas utk adik bongsu aku...

Kak Suzie nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Lahir yang ke-12thn pada 5/5/2011 lepas.. Semoga adik dipanjangkan umur, diberikan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dan bahagia dunia dan akhirat.. Belajar rajin2 n semoga mendapat 5A dlm UPSR yg bakal tiba bln 9 nnt.. Jgn nakal2, manja n mengada-ngada sgt.. Jaga mak abah baik2..

Adik aku yg x matured langsung!!
MANJA mak n abah la katakan.. umwerkkk!!

Entri khas utk mak: SELAMAT HARI IBU!!

dulu2 time aku kecik2, aku x penah pikir....
dulu2 time aku kecik2, aku x penah amik tau...
dulu2 time aku kecik2, aku x penah kesah...
dulu2 time aku kecik2, aku x penah amik peduli...
dulu2 time aku kecik2, ade aku kesah???
arggghhh.......... peduli ape aku!!!

dulu2 time aku kecik2, aku suke melawan ckp mak..
dulu2 time aku kecik2, aku x suke nk menolong mak.. malas nak mampos!
dulu2 time aku kecik2, aku x suke nk dgr ckp mak..
dulu2 time aku kecik2, aku suke buat mak marah kat aku..
dulu2 time aku kecik2, aku suke buat mak membebel kat aku..
dulu2 time aku kecik2, aku rase boring asyik kena bebel..
eiii.. kan best aku duk jauh2, xde la dgr mak bebel ari2 kan??

tapi..... tapi... tapi.. tapi....

bila aku dah kawen, aku kena duk jauh dari mak, jauh dari family...
tetiba aku rase terharu.. aku nk duk dekat ngan family aku esp MAK!!

pastu bln ke 4 aku kawen, aku dah ngandung.. time tu aku dah x nmpk dunia..
mabuk gile2, muntah, pening, x larat, rs nk baring n tido memanjang..
time ni mule ngidam macam2 esp masakan MAK!!

time nak bersalin bermulalah satu episod...

aku rase berjam-jam menanggung kesakitan.. mengerang.. mendengus..
arggghhhh... sakitnye Tuhan saje yg tahu..
doktor seluk.. eh.. br 2cm.. lambat lagi nie..
doktor seluk lg.. br 3cm..
doktor seluk lg.. 3 cm jgk.. lambat lg pn nk bersalin ni.. maybe ptg @ mlm...
tgk jam.. eh br pukul 12 lebih la.. sakit dah x tertahan..
kul 1, husband br smp dr Kelantan...
doktor, sy dah x thn.. nk bgn pon dah x larat.. contraction makin kuat..
pastu nurse tlk aku g bilik mane tah..
nampak awak dah letih n lemah je.. nak amik epidural x??
suke hati doktor lah...
so, doktor pon suruh aku tunduk cket.. n kena la cucuk epidural kat tlg belakang...
tibe2.. eh.. sakit ilang la.. tapi, apesal tibe2 menggigil plak ni?? sejuk gile.. x tahan la..
doktor, saya nk blanket.. sejuk sgt ni.. npe smpai menggigil??
owhh.. tu mmg effect dia.. tp puan dah x rasa sakit sgt kan??
haah.. sakit sikit2 je..

doktor tolak aku masuk labor room.. time ni husband dah leh tunggu...
tgk jam dah kul 4 lbh.. sblm tu doktor seluk lagi.. br 5cm.. maybe nk maghrib nnt br bsalin..
fuhhhh... lamanya...tapi kul 5, aku tetiba rasa... ehhh, nak terberak ke ape ni??
rasa cam nk berak je.. tibe2 nurse kelam-kabut.. bkn nk berak lah.. baby dah nk kuar.. dah nampak kepala dia kat pintu vagina..

puan, kalo rase cam nk berak, puan pushhh kuat2 ye.. so, bermula la episod teran-meneran..
tarik nafas panjang2 n pusshhhhhh.... pussshhhhh lagi.... baby dah nk kuar dah... pushhhh... n prapppp.. doktor gunting "tutt".. kuar la putera sulung aku kul 5.16pm... baby dah kuar, pastu proses nk kuarkan uri plak..bile uri dah kuar, satu suntikan plak kena kat peha aku... pastu bermula pulak episod jahit-menjahit.. eh, rase lamanye aku duk kangkang.. x siap2 lg.. aku ni bersalin dgn bukaan jalan hanya 5cm.. so, bygkan la luas mane kena gunting n panjang mana kena jahit... huhuhu...

Aku rasa, semua org boleh bayangkan kesakitan ibu yg bersalin bila kita bayangkan baby tengah nak keluar. Tapi korang ada terfikir apa yg berlaku sebelum dan selepas tu pulak? Luka tu semua kena jahit. Dan jahit bukan sikit-sikit, mahu berpuluh kali jahitan tu. Dan bayangkan kesakitan ibu tu kena dengan jarum tu. Baby nak keluar tadi ambik masa 5 - 10 minit aje. tapi, sakit selepas tu?? si ibu hanya pasrah, lantak ko lah doktor/nurse nak buat ape pun.. si anak, dah pun selamat dilahirkan..

Pesanan tuk adik2 aku, Ana, Ain, Adik dan aku jugak...

Cuba bayangkan muka emak korang tu semasa kepala korang tersembul keluar kat pintu vagina tu. Cuba ingat muka mak korang kat rumah saat ini - dan cuba bayangkan muka tu tengah dalam kesakitan. Cuba bayangkan dan dengarkan jerit-tangis mak korang semasa kau keluar ke dunia ni. Bayangkan kesakitan yg dia alami semasa daging dan kulitnya dijahit. Dijahit kat tempat paling sensitif utk orang perempuan. Bayangkan mak korang yg tercungap-cungap semasa korang nak keluar, bila mana korang pertama kali merasa bernafaskan oksigen atmosfera. Bayangkan tangisan gembiranya mak korang bila pertama kali dia memangku korang ke pelukannya utk disusui. Bayangkan rasa syukurnya mak korang pertama kali dia cium pipi korang yg berbau hanyir air ketuban. Ingat ada mak yang kesahkan bau air ketuban ke? Mak korang tu tak perasan pun bau tu kat anaknya. Yakinlah bahawa pada setiap mak dalam dunia ni, anaknya itulah benda yg paling berharga. Orang lelaki sapa pun tak akan dapat merasa pengalaman ini. Harga diri anak yang baru lahir tu lebih berharga lebih daripada emas... percayalah!!

DULU2 TIME AKU KECIK2, MEMANG TAK PENAH PIKIR KAN SEMUA NI... DAN AKU TAU KORANG, KORANG, KORANG, KORANG PUN SAMA JUGAK!!!

Sekarang baru aku sedar kenapa hati mak mudah tersentuh n sensitif..
Sekarang baru aku sedar kenapa air mata mak senang mengalir bila anak2nye melawan ckp..
Sekarang baru aku tau, bila aku pula bergelar MAMA kepada Muhammad Syahmi Haikal bin Mohd Sham Shah Rizal dan anak ke 2 aku yg bakal lahir bln dpn..

Buat mak,


Suzie ingin memohon ampun dan maaf, dan senantiasa mendoakan kesihatan dan kegembiraan mak dalam melayari usia mak. Semoga Allah senantiasa melindungi mak dunia dan akhirat.

Suzie amat merindui dan menyanyangi mu, Mak..

~~~~~~~

Lightning crashes, a new mother cries,
Her placenta falls to the floor,
The angel opens her eyes, the confusion sets in,
Before the doctor can even close the door.

Lightning crashes, an old mother dies,
Her intentions fall to the floor,
The angel closes her eyes, the confusion that was hers,
Belongs now, to the baby down the hall.

Oh now feel it comin' back again,
Like a rollin' thunder chasing the wind.
Forces pullin' from the center of the earth again,
I can feel it...

Lightning crashes, a new mother cries,
This moment she's been waiting for,
The angels open her eyes, pale blue colored iris,
Presents the circle and puts the glory out to hide, hide.

Oh, now feel it comin' back again,
Like a rollin' thunder chasing the wind,
Forces pullin' from the center of the earth again,
I can feel it....
I can feel it....


Mak,
selagi nyawa Suzie bersatu dgn jasad,
takkan sesekali Suzie melupakan mak,
Kerana matilah Suzie bila mak ku lupa,
dan hilanglah arah Suzie bile mak tiada,
tiada satu pun yang boleh dibandingkan
dengan kesucian kasih sayangmu..
Suzie sayang mak!!!

SELAMAT HARI IBU!!!

Wednesday, April 13, 2011

29 minggu...



Arini genapla 29 mgu usia kandungan aku.. ade 11 mgu lg nk smp due date.. tp kalo bleh biarla aku bsalin mgu yg ke 37 @ 38.. awal 2-3 mgu.. hehehe..cam haikal dulu, awal 2 mgu.. so mgu ke 38 dah selamat dia melihat dunia.. lebih kurang 2 bln lg aku nk bsalin.. sejak dah msuk 7bln ni aku rs cpt letih sgt.. pregnant kali ni aku rse perut aku besar sgt.. nk jln jauh2 pon rs letih n x larat je.. tdo mlm pon dah x lena.. kdg2 terjaga smp 4-6 kali satu mlm.. fuhh.. dasyat tul.. asyik nk kencing n rs x selesa nk tdo.. kdg2 tkejut sbb baby tendang..time pregnantkan haikal dulu dah masuk 8 bln br rs x selasa.. yg kali ni br 7 bln dah rs x selesa.. aku rs perut aku ni dah penuh n berat sgt.. tu yg bharap baby cpt2 kuar 2-3 mgu sblm due.. huhuhu..


korg, doakan semoga aku mudah bersalin ye.. :)

Tuesday, April 12, 2011

Cikgu marah Haikal..

Ptg smlm blk dr nursery, masuk je kete.. pastu haikal ngadu kat mama dia.........

.

Haikal: Mama, cikgu arah Aital.. (Mama, cikgu marah Haikal..) Aital angis.. (Haikal nangis..)

Mama: Kenape cikgu marah Haikal???

Haikal: Aital main air.. abis acah.. (Haikal main air.. habis basah..)

Mama: Sape suruh haikal main air, cikgu marah la.. Cikgu pukul Haikal ke??

Haikal: haa... cikgu pukul..

Mama: Cikgu cubit x?

Haikal: takkk...

Mama: Lain kali jgn main air kat sekolah tau! nnt cikgu marah lg..

Haikal: yaa..
.
Skg ni kalo ape2 mst Haikal akan mengadu kat mama dia..

nasib baik la dia bgtau cikgu marah sbb dia main air..

kat umah pon haikal suke main air..

abis dia sembur2 air paip kat bilik air.. smp basah dapur..

kdg2 dia rjin sgt nak basuh pinggan kat dlm sink..

yg dah basuh pon dia g basuh lg..

abis berbuih2 satu sink..

otak cerdik bkn main, g tarik kerusi sbb dia tau, dia pendek..

Pantang nmpk aku basuh pinggan..

sebok tarik kerusi smbil ckp

"mama, meh Aital wat.. Aital nk acuh""mama, meh Haikal buat.. haikal nk basuh"

" mama g, epi.. Aital wat" sambil tolak2 mama dia..

"mama tepi.. haikal nk buat"

kdg2 aku pon rs angin n nk marah dia jgk... hahaha... .

Nota kaki: skg ni Haikal dah 2thn 8bln.. dah byk sgt ckp.. kdg2 aku x larat nk layan.. ade2 je dia bebel.. skg ni dia suke bahasakan diri dia "Aital".. nk sebut Haikal x lepas lg.. xpela, asalkan mama n baba phm..

Wednesday, March 23, 2011

My First Giveaway!

Jom ramai2 join My First Giveaway!
Due date: 28 Mac 2011
Nak join??
Sila klik banner ye.